15:42

vad man kan och INTE kan äta.

-Gluten finns i de vanligaste mjölsorterna vete, havre korn och råg men saknas i bovete, majs och ris.

-man kan äta johannesbrödkärnmjöl, guarkärnmjöl eller fruktkärnmjöl

-pasta som är gjord på enbart durumvetemjöl- INTE ÄTA!

-modifierad stärkelse-KAN ÄTA!

-Grönsaker, frukt och bär är i ren form glutenfria, men man bör se upp med soppor, pajer, krämer, stuvningar, gratänger, sallader och rostad lök. Potatis och rotfrukter är i ren form glutenfritt, men panerad potatis, potatisbullar, potatiskroketter, kroppkakor, gratänger är exempel på sådant som kan innehålla gluten.

-Ris, bovete, hirs, majs, sagogryn och polentagryn är glutenfritt, till skillnad från mannagryn, havregryn*, korngryn, grahamsgryn, rågflingor, cous-cous, kli, ströbröd och bulgur som innehåller eller kan innehålla gluten. Kostfibrer som potatis-, sockerbets-, ris- och morotsfibrer, fiberhusk (loppfröskal), fibermax är glutenfritt. Vetekli och havre* däremot kan innehålla gluten.

-Mjöl är en stor grupp produkter där det gäller att vara vaksam. Glutenfritt är t.ex. glutenfria mjölmixer, maizenamjöl, arrowrot, vetestärkelse eller mjöl av majs, potatis, soja, bovete och ris. Följande innehåller dock gluten: vete, råg, korn, havre*, triticale (rågvete), grahamsmjöl, durumvete, dinkelvete och speltvete.

-Bland frukostflingor går puffat ris, rostat ris och glutenfri müsli bra. Kalaspuffar, Special K, Bran Flakes, viss Corn Flakes och viss müsli innehåller dock gluten.

-Glutenfritt mjukt bröd, kex, rån, knäckebröd och riskakor går bra, till skillnad från bröd bakat på vete, råg, korn och havre*, samt de flesta kondisvaror och kaffebröd. Var noga med innehållsförteckningen.

-Ris- och majsvälling, bovete, hirs-, ris- och majsgröt (polentagröt) är glutenfritt. Annan välling, råg-, manna- och havregrynsgröt* och rågmjölsgröt innehåller eller kan innehålla gluten.

-Glutenfria pasta av majs, bovete, ris eller glutenfria mjölmixer är glutenfritt. Se upp med lasagne, soppor och sallader med pastaprodukter.

-Mjölkprodukter är i ren form glutenfritt, men man bör se upp med glass (i strut, med kex/rån eller vissa fyllningar), välling och ostkaka som kan innehålla gluten. Alla sorters flytande margarin, bor dsmargariner, olja och smör är glutenfria.

-Kött är glutenfritt i ren form, men färdiglagade rätter, hel- och halvfabrikat (t.ex. köttbullar, pannbiff, stekburgare), kryddmixer och paneringar kan innehålla gluten. Fisk och skaldjur är glutenfritt i ren form, men panerad och friterad fisk, gratänger, crabstick, crabfish och fiskbullar innehålla gluten. Ägg är i ren form glutenfritt, dock inte vissa maträtter med ägg såsom pannkakor och plättar. Namnskyddade korvar som t.ex. wienerkorv och falukorv är glutenfria, liksom viss annan korv, sylta, leverpastej och viss blodpudding. Inom charkuterivaror finns dock både korv, leverpastej, blodpudding och patéer som innehåller gluten så det gäller att vara uppmärksam med dessa produkter.

-Kaffe, te, kakao, mineralvatten, saft och mjölk är glutenfritt.

-Kryddor, glutamat, maltarom, maltsocker, bakpulver, gelatin, äkta mandelmassa, popcorn, sockerkulör, sojasås, ketchup, senap och majonnäs är glutenfritt. Man bör dock vara uppmärksam med såser, vetesirap, våfflor, festmassa, vissa chips och snacks, viss lakrits, kexchoklad, remmar, fylld choklad och lösgodis som kan innehålla gluten

0 kommentarer:

Blog Archive